Treceți la conținutul principal

ZIUA NAȚIONALĂ CONSTANTIN BRÂNCUȘI

                                                               19.02.1876-16.03.1957

   ”Simplitatea nu este un țel în artă, dar ajungi fără voie la ea”-Constantin Brâncuși

    Primăria Municipiului Beiuș, Biblioteca Municipală”Constantin Pavel”, Casa de Cultură și  Direcția Județeană pentru Cultură Bihor au sărbătorit ieri, 19 februarie Ziua Națională Constantin Brâncuși.Cu acest prilej a avut loc un vernisaj de fotografie și o expoziție de carte. Domnul prof. Iagăr Cătălin s-a aflat printre invitati. S-a vorbit despre viața și opera lui Brâncuși, iar la final solista Cristiana Soreanu a interpretat doua melodii din zona Gorjului.

  Cel ce avea să devină părintele sculpturii moderne, s-a născut în data de 02. februarie 1876, la Hobița(Gorj).La vîrsta de 11 ani părăsește casa părintească , îndeplinind cele mai felurite îndeletniciri.În perioada1894-1898 este ucenic la un tîmplar în Craiova, unde urmeaza Școala de Arte și Meserii.Pîna în 1902 urmează ca bursier Școala Națoinală de Arte Frumoase din București, în cadrul căreia studiază sculptura.
   În 1906 se stabilește la Paris unde frecventează atelierul de sculptură al lui Antoin Mercie la Academie des Beax Arts.Participă prima dată la o expoziție.Tot în acest an executa prima varianta a ”Muzei adormite”și a ”Supliciului”
 1907-expune patru lucrări.Rodin a fost interesat de lucrările tînărului sculptor, însă cu prilejul unei vizite la atelierul acestuia, Brâncuși refuză oferta maestrului care-i propune să lucreze la el.
De-a lungul timpilui realizează numeroase lucrări
  și se împrietenește cu Modigliani care, sub influența sa se apucă de sculptură.
    În 1921, în revista de avangardă ”The little review”, poetul Ezra Proud publică un important studiu asupra lui Brâncușiiar în 1925 face prima călătorie în America.
   În 1926 Brimmer Gallery din Nee York organizează prima expoziție de amsamblu ce cuprinde 37 sculpturi, 5 socluri, 1 tablou și 27 desene.Va avea expoții și la Chicago iar în 1929 și la Zurich.
   În anul 1933 maharadjahul din Indor cumpără din atelierul lui Brâncușitri lucrariși îi comanda să construiască ”Templul eliberării”, lucrare care nu va mai fi finalizată
 îm anul 1937 la inițiativa  lui Tătărăscu , execută în grădina publicaă din Tg. Jiu”Coloana fără sfîrșit”, ”poarta sărutului” și ”Masa tăcerii ” cu scaune.
  În 1939participă la dechiderea expoziției jubiliare ”Art in our time” , în care figurează cu două lucrări .

În 1949 la expoziția 20th Century Art from the Loiuse and Walter Arensberg Collection din Chicago, brâncuși este reprezentat prin 19 lucrări fundamentale.
  Între anii 1952-1954  participă la diverse expoziții, iar în 1955/1956 Solomon r. Guggenheim Museum din New York  organizează  o amplă expoziție ”Brâncuși” cu 59 sculpturi, 10 desene și guașe, care este apoi itinerată la philadelphia Museum of Art.
    În data de 16  martie  1957 sculptorul moare în atelierul său din Paris. În 19 martie este îngropat în cimitirul din Montparnasse.

                  Bibliografie:Giedion-Welcker, Carola-”Constantin Brâncuși”, Editura Meridiane- București, 1981
                          Fotografii:internet

   

Postări populare de pe acest blog

Peștera Coiba Mare, Peștera Coiba Mică , Izbucul Tăuz

În prima fotografie puteți vedea Izbucul Tăuz.Se estimează că adîncimea acestuia depășeșete 80 m.Aici ies la suprafață apele care au intrat în buteran prin peșterile mai jos menționate. În cea de a doua fotografie este Peștera Coiba Mică, iar în cea de a treia este peștera Coiba Mare.Portalul acestei peșteri este cel mai lat din țara noatră, avînd 74 metri lățime și 47 m înălțime  Aceste obiective turistice se află în județul Alba.Pentru a ajunge aici, urmați drumul din centru comunei Gîrda de Sus, apoi faceți stînga spre cătunul Casa de Piatră.         

Ion Creangă

    "Stau cîteodată și-mi aduc amintesc ce vremi și ce oameni mai erau prin părțile noastre, pe cînd începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Humuleștii, din tîrg drept paste apa Neamțului;sat mare și vesel, împărțit în trei părți care se țin tot de una:Vatra Satului, Delenii și Blejenii."-Ion Creangă, "Amintiri din copilărie"    Ion Creangă s-a născut în data de 1 martie 1837, în Humulești, fiu al lui Ștefan a lui Petrea Ciubotariul și al Smarandei, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamț.Ion Creangă este unul din clasicii literaturii romîne, datorită operei "Amintiri din copilărie".   "Creangă scrie înregul roman al copilăriei lui, primul roman al copilăriei țărănești în literatura noastră.[...]Cartea "Amintirilor"lui Creangă n-a fost pentru autorul ei decît o modalitate de a trăi încă o dată în mediul cel mai prielnic ființei lui."[...]-(Zoe Dumitrescu Bușulenga, "Am

Mobilierul țărănesc din zona Beiuș-Scaunul

  Scaunul -scaunul cu spătar din zona Crișului Negru, este o piesă reprezentativă de mobilier țărănesc, avînd în vedere numărul mare ce se găsesc în satele din zonă.Scaunul are o mare mobilitate, fiind folosit atît în interiorul locuinței cît și în afara acestora (în grajd, la cîmp etc.), spătarul acestora fiind adaptat pentru o ușoară deplasare.De aceea această adaptare este foarte vizibilă la spătarul acestora, unde apar lăcașuri de diferite forme( dreptunghiular, rotunde, în formă de inimă etc.), care ușurează părinderea în vederea deplasării.Ca și caracteristică comună,caunele din zona Crișului Negru, sînt confecționate din lemn fe fag, gorun, nuc, iar ca tehnică de confecționare a spătarului, tăbliei și picioarelor, cioplirea reprezintă tehnica de bază. O altă caracteristică a acestor scaune o reprezintă faptul că spătarul este mult mai lung în raport cu lungimea de ansamblu a piesei, iar picioarele acestora sînt scurte.